levina

Alla inlägg den 28 maj 2011

Av christina eilefors - 28 maj 2011 08:07









 Hamas talar med kluven tunga (min anm)


Av: Khaled Abu Toameh     

Hamas ledare har på senare tid sänt motsägelsefulla budskap om sin politik och sina planer, vilket har fått en del bedömare i väst att hävda att rörelsen faktiskt förändrats, och att det är dags att närma sig den.

Men i själva verket har Hamas inte förändrats. Man behöver bara lyssna på vad Hamas säger på arabiska för att inse att de inte ens har för avsikt att förändras.

Denna vecka inföll vad som av palestinierna benämns "Nakbadagen" ("Katastrofdagen"), då man protesterar mot skapandet av Israel. Hamas upprepade då att man i enlighet med rörelsens strategi tänker fortsätta kampen mot Israel.

Hamas är inte bara ovilligt att ändra sina stadgar. Man tänker inte heller acceptera de tre krav som det internationella samfundet ställer för att inleda kontakter den islamistiska rörelsen, nämligen att avstå från våld, erkänna Israels rätt att existera, och acceptera de avtal som palestinierna och Israel redan ingått.

Å ena sidan har Hamas ledare berättat för västmedia att de accepterar tvåstatslösningen, baserad på 1967 års linjer.

Hamas ledare har också sagt till västerländska journalister - på engelska, förstås - att deras rörelse förändrats, och nu är villigt att avstå från våld.

I en intervju i New York Times tidigare denna månad, till exempel, förklarade den Damaskusbaserade Hamasledaren Khaled Mashaal att: 'Världen måste förhålla sig till vad Hamas står för idag. Hamas har accepterat en palestinsk stat inom 1967 års gränser inklusive östra Jerusalem, en avveckling av bosättningar, och rätten att återvända baserat på en långsiktig vapenvila.'

Mashaal klagade på att det 'inte var logiskt att det internationella samfundet fastnar i meningar skrivna för tjugo år sedan'. Han refererade uppenbarligen till Hamas stadgar, som kräver att Israel skall utplånas och där Hamas svär på att fortsätta kampen mot den judiska staten.

Mashaal är inte den ende Hamasledare som riktar den typen av försonande budskap till publiken i väst. En annan är Ahmed Yousef, rådgivare till Hamas premiärminister Ismail Haniyeh på Gazaremsan.

Yousef, som av en del västliga journalister beskrivits som en "moderat röst" i Hamas, har fått förtroendet att marknadsföra sin rörelse till omvärlden.

Den som lyssnar på Yousef och läser vad han skriver i västlig media, får intrycket att Hamas är en fredlig organisation vars enda mål är att leva i fred med sina judiska grannar.

I en artikel betitlad "Vad Hamas vill", skrev Yousef, också i New York Times, att Hamas har försökt närma sig det internationella samfundet för att förklara sin plattform för fred.

'Hamas har konsekvent erbjudit en tioårig vapenvila med israelerna i försök att skapa en lugn atmosfär där vi kan lösa våra meningsskiljaktligheter', sa han.

Sådana meddelanden hörs emellertid nästan aldrig på arabiska. Tvärtom har Hamas budskap på arabiska alltid varit konsekvent och tydligt.

Samtidigt som Mashaal och Yousef talar på engelska om att acceptera tvåstatslösningen, bedyrar de flesta andra Hamasledare på arabiska att deras rörelse aldrig skulle erkänna Israels rätt att existera.

Efter undertecknandet av försoningsavtalet mellan Hamas och Fatah, som förhandlats fram under egyptisk ledning, försäkrade islamiströrelsens företrädare i Syrien, Libyen och Gaza åter palestinier och araber att deras rörelse inte hade övergett sitt mål att "befria hela Palestina".

Hamas ledare har på arabiska också lovat att deras stadgar inte kommer att förändras trots att man åter närmat sig Fatah.

Om man verkligen vill veta vad Hamas tycker, ska man gå efter vad Hamas ledare säger till sina anhängare i moskéer och på offentliga möten i Gazaremsan, inte vad de skriver i New York Times eller the Guardian.

Khaled Abu Toameh

Publicerad i Hudson New York 17 maj 2011
http://www.hudson-ny.org/2126/hamas-english-arabic 

Källa: http://www.si-info.org/





Av christina eilefors - 28 maj 2011 07:58

av: Franz T. Cohn 

Utdrag ur längre artikel som inom kort återfinns på SII:s hemsida. Vi återkommer i nästa Snabbnytt med mer information om detta.

Läkemedel

En helt osannolik tillväxt har de senaste åren skett inom den farmaceutiska industrin.

Läkemedelsföretaget Teva är idag världens största tillverkare av generiska läkemedel. Det har en omsättning på ca 105 miljarder kronor. Antalet anställda är 40 000 i hela världen varav 5 000 i Israel. Förklaringen till denna framgång är att man i alla länder försöker få ner sjukvårdskostnaderna genom att använda läkemedel vilkas patent har gått ut men som fortfarande används. Originaltillverkarna har försökt hålla priserna uppe men generikatillverkarna har tagit över med billigare kopior. Teva har fabriker i Israel, USA, Europa och Latinamerika.


Egna läkemedel mot MS och Parkinson

Men Teva har också tagit fram egna nya och intressanta läkemedel som härrör från forskning på israeliska universitet. Ett av dessa är Copaxone för att hejda multipelskleros. Det lär enligt en bekant som har sjukdomen vara det bästa på marknaden. I samarbete med ett svenskt företag i Lund, Active Biotech, lanseras snart ett läkemedel mot MS som kan tas oralt som tablett, istället för Copaxone som måste injiceras. Ett annat originalpreparat från Teva är Azilect® (rasagiline) mot Parkinsons.

Det finns också en hel del nya immunologiska utvecklingar att hålla ett öga på framöver, både hos Teva och mindre biomedicinska företag. Stamcellsforskningen på universiteten och i nya företag är omfattande.  


Inom medicinsk teknik pågår en snabb utveckling i Israel. Här vill jag bara nämna ett av flera intressanta medicinska teknikföretag som vuxit fram de senaste åren. Det är Given Imaging med sina unika pillerkameror för enkel diagnostik av tarmåkommor. Det är en videokamera i miniatyr som med en radiosändare ryms i en kapsel, lik ett större vitaminpiller, som sväljs. Från pillret sänds färgbilder till en yttre videobandspelare som patienten kan bära på under de timmar som det tar för pillret att passera tunntarmen. Metoden används redan på flera svenska sjukhus. Nya typer har utvecklats för undersökning av matstrupen och av tjocktarmen.

Källa: http://www.si-info.org/

Ovido - Quiz & Flashcards