levina

Direktlänk till inlägg 19 april 2011

Viktiga lärdomar att dra av Gazakriget

Av christina eilefors - 19 april 2011 07:23

http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuellafragor/article1444950/Viktiga-lardomar-att-dra-av-Gazakriget.html
 Kontroversen kring Goldstonerapporten om kriget i Gaza är lärorik när det gäller strategier och ansvarsutkrävande i dagens konflikter, skriver Svante Cornell.
Richard Goldstone är i hetluften igen. I en debattartikel i Washington Post tog den ansedde sydafrikanske domaren nyligen avstånd från viktiga slutsatser i sin uppmärksammade rapport om kriget i Gaza 2008–2009:

Israels utredningar har övertygat Goldstone om att Israel inte hade uppsåtet att döda civila.

Goldstone noterar också ändringar i israelisk militärstrategi i syfte att undvika civila dödsoffer. Vad Hamas anbelangar framhåller han att samtliga hundratals raketer som skjutits mot södra Israel från Gaza medvetet riktats mot civila – men Hamas har inte genomfört några undersökningar alls och beskjutningen fortsätter än idag.

Lärdomarna är många.

Dagens konflikter är ofta asymmetriska. Ena parten kan vara en regelrätt armé medan den andra ofta utgörs av styrkor som känner väl till de regler som demokratiska staters arméer måste lyda, och därför medvetet skjuter raketer från civila områden och utnyttjar civila som mänskliga sköldar.

Goldstonekommissionen var oförmögen att fastställa denna grundpelare i Hamas strategi. Likaså skilde kommissionen på Hamastrogen ”militär” och ”polis”, och definierade de senare som civila – ett resonemang från en svunnen tid när poliser var just poliser, och inte militanter med andra axelklaffar.

Det finns lärdomar även för Sveriges och andra demokratiers militära styrkor. Rapporten var tydligt vinklad och ensidig, men något gott kan ha kommit av att Israel ytterligare skärpte sin redan utvecklade strategi för att skilja på civila och krigförande. Situationen som svenska och allierade länder står inför i Afghanistan är inte olik Israels i Gaza; europeiska militära styrkor bör därför dra lärdom av israeliska reformer och träningsmetoder.

Slutligen finns viktiga lärdomar om ansvarsutkrävande. Det internationella samfundet består av stater, men även andra krafter är krigförande: gerillagrupper som Hamas och talibanerna, som inte skyr terror, eller icke erkända kvasistater som Abchazien och Sydossetien i Georgien.

Goldstones rapport visade hur ansvarsutkrävandet blir ensidigt: fokus riktas på Israel, men inget ansvar utkrävs för Hamas systematiska brott.

Än värre är att stater drar nytta av situationen. Iran utnyttjar Hamas och Hizbollah som vapen mot Israel, och Ryssland utnyttjar Abchazien och Sydossetien mot Georgien. Men båda länderna frånsvär sig allt ansvar.

En allt viktigare fråga i dagens värld är därför hur ansvar kan utkrävas även av icke-statliga organisationer och de makter som står bakom dem.


SVANTE CORNELL


Svante Cornell är direktör vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik i Stockholm

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av christina eilefors - 4 augusti 2015 23:29

En dag blir jagen del av dina gamla tideri ditt gamla livTill en orörd dammig yta blir jagen bok i ditt livsbibliotek Kanske en dag stryker dina fingrar skrämdamin rygg i nyfikenhet på känslanhur det var där och då Aldrig skall du då bli visshu...

Av christina eilefors - 4 augusti 2015 23:16

Hur skulle jag kunna skrivaom inte ljuset mötte mörkret?Hur skulle jag kunna det om inte ditt ljus bar mitt mörker?Om inte mitt onda mötte ditt goda? Hur skulle jag kunna höra poesins melodi om inte din djupa sånglikt kuggar mot ett kugghjulgick ...

Av christina eilefors - 24 januari 2014 19:22

Privatliv Ensam med dina tankar Inte alls Ditt inre ligger ständigt bart och blottat inför den Gud du tror vill dig illa, den Gud du anklagar och undviker.Just däri att dina tankar är nakna inför himmelen ligger din befrielse. Inte är Gud din springp...

Av christina eilefors - 21 januari 2014 22:03

Gud, jag känner fartvinden i ansiktet. Jag virvlar runt i fallet.Ta emot mig när jag börjar närma mig botten.Det är det sista jag förmår, att be dig att inte se bort vid nedslaget Jag är trött Gud Slitna tankar tusen år gammal fast ung.Låt mig gå sön...

Av christina eilefors - 16 januari 2014 14:52

Salt står gråten och väntar i strupen Orden stockar sig stannar i embryots stadie Tankar slår knut och låses fast. Minut för minut Gråten blir till saltstod i bröstet eller i huvudet. Fastnar i halsen likt ett strypgrepp Saltstod ...

Ovido - Quiz & Flashcards