levina

Alla inlägg den 1 april 2011

Av christina eilefors - 1 april 2011 13:43

av: Lisa Abramowicz 

Hans Möller må vara före detta historielärare, men det verkar som om han har förbisett väsentliga fakta i sitt inlägg om Israel. Israel är precis vad han kräver: en modern multietnisk demokrati, där alla medborgare oavsett etnisk och religiös bakgrund och kön har rösträtt, rätt att väljas till parlamentet, yttrandefrihet och är en rättsstat. Det inkluderar de 20 procent av medborgarna som inte är judar. Det är ingen teokrati eller "apartheidstat"! Se Freedom Houses gradering av landet.

Ja, Västbanken är fortfarande ockuperat av Israel, eftersom ingen fredsuppgörelse har nåtts med palestinierna på Västbanken. Gaza evakuerades från såväl soldater som bosättare 2005, och innebar att tiotusentals raketer sändes mot södra Israels städer. Israel drog sig tillbaka från södra Libanon 2000 i enlighet med FN:s resolution 425. Resultatet blev attacker mot, och mord på israeler från Hizbollah och var den tändande gnistan till kriget 2006.

När det gäller Västbanken vill Israel vara säkert på att tillbakadraganden där föregås av förhandlingar och ömsesidiga säkerhetsåtgärder med Palestinska myndigheten för att inte riskera ytterligare en krigande front mot Israel, som är mindre än Småland och vars smalaste remsa är 13 km brett. Man kan ifrågasätta och kritisera bosättningarna men enligt Oslo-avtalet ska deras framtid lösas i förhandlingar mellan parterna.

Något som Möller tycks ha glömt är att palestinierna kunde ha fått en egen stat redan 1937 (Peelkommissionens förslag på cirka 80 procent av landet) och 1948 (FN-förslaget). De och arabländerna valde krig i stället. Hade de accepterat delningen hade de fått mellan 45 och 50 procent av landet och al-Naqba, flyktingkatastrofen, hade aldrig behövt inträffa.

Sionismen är ingen enhetlig ideologi utan judarnas nationella rörelse för att etablera en stat i sitt urgamla historiska hemland. Den består av många olika inriktningar, höger och vänster, kulturella och religiösa. Judar har kontinuerligt bott i landet även sedan Judéen krossades av Rom 135 e Kr. Utan det förtryck och de massakrer som det judiska folket i förskingringen har fått erfara under nära 2000 år, och som kulminerade i Förintelsen på 1940-talet, då 2/3 av Europas judar mördades (1/3 av judarna i världen) hade rörelsen antagligen inte kunnat växa sig stark.

Lisa Abramowicz
Generalsekreterare i Svensk Israel-Information

Publicerad på DN:s insändarsida 26 mars 2011. Svar på "Israel måste utvecklas till en modern stat", signerad Hans Möller 21 mars 2011 (ej online).
http://www.dn.se/

Ovido - Quiz & Flashcards