levina

Direktlänk till inlägg 15 april 2011

Efter branden

Av christina eilefors - 15 april 2011 22:23

     

Branden på Karmelberget i början av december 2010 var en av de värsta naturkatastroferna i Israels historia. Trots heroiska insatser från brandkår och frivilliga samt internationella hjälpinsatser härjade elden i flera dagar innan den kunde släckas. 44 människor, de flesta fångvaktare och poliser, omkom då deras buss överraskats av eldhavet på en av Karmelbergets slingriga och branta vägar.

Tusentals människor tvingades att evakuera sina hem; över fem miljoner träd och dussintals bostadshus brändes ner. Ungdomsbyn Yemin Orde, belägen på Karmelbergets sydvästra sluttning med en fantastisk utsikt över Medelhavet, drabbades speciellt hårt: 40 procent av byn förstördes i lågorna.

- Runt den här gräsplanen stod stora buskar och träd där barnen brukade leka, berättarRachel Jasso-Nagato som arbetar med utlandskontakter på Yemin Orde.

Hon pekar mot en lerig yta där nedsågade, halvt brända trädstammar lagts i prydliga högar.

- Du kan inte föreställa dig hur vackert det brukade vara...och här till vänster låg biblioteket, som brann ner helt.

Personal och elever evakuerades av säkerhetsskäl samma dag som branden bröt ut. En månad senare har några av eleverna och personalen redan flyttat tillbaka, men större delen av Yemin Ordes 500 elever bor fortfarande på en militärbas i närheten av Givat Olga, en halvtimmes resa från byn. De åker buss varje dag fram och tillbaka till skolan på Yemin Orde, som ligger lite avsides från själva byn och som inte skadades i branden.

- Det är hemskt jobbigt för dem, säger Rachel. Många elever har sina föräldrar utomlands, kommer från svåra sociala förhållanden eller är föräldralösa. Yemin Orde är deras enda riktiga hem.

Yemin Orde grundades 1953 för att ge hemvist åt judiska föräldralösa ungdomar, många av dem överlevande från Förintelsen. Idag är de flesta ungdomarna nyinvandrare från Etiopien eller från det forna Sovjetunionen i åldrarna 14-18 år. Förutom hebreiskkunskaper och skolgång strävar Yemin Orde efter att ge ungdomarna en känsla av stolthet över sin egen kultur som en del av det judiska folkets kultur och historia, och att ge dem en möjlighet att utveckla sin egen personlighet för att sedan kunna bidra till samhället. Konceptet är inte bara teori, utan noggrant omsatt i praktiken.

- Det här är byns godjo, en traditionell etiopisk hydda täckt av halm som också brann ner, förklarar Rachel när vi går förbi en metallstruktur med en snedvriden Davidsstjärna högst upp. Här samlades alla en dag om året till minne av den etiopiska judenhetens invandring till Israel. I byn firar vi också Sigd, en av etiopiernas speciella högtider.

Värst drabbat av branden är byns norra delar, där många i personalen hade sina hem. Hela den yttre husraden är totalförstörd, och av den en gång så lummiga skogen utanför återstår bara kala, svartbrända trädstammar på mark täckt av aska.

- Att bo och arbeta på Yemin Orde och engagera sig i ungdomarna som kommer hit är tillräckligt krävande som det är, säger Susan Weijel, ansvarig för Yemin Ordes utlandskontakter. Nu måste vår personal dessutom hantera förlust och trauma i sina egna familjer, som förlorat hem och ägodelar.

   

Byns försäkringar täcker skadorna för de förstörda husen, men att bygga upp dem igen beräknas ta upp till två år. Under tiden har utbildningsministeriet lovat extra stöd på cirka sex miljoner kronor. Byggjobbare är redan sysselsatta med att sätta upp monteringsfärdiga baracker.

- Yemin Ordes budget täcks till 67 procent av staten, berättar Susan Weijel. De resterande 33 procenten måste vi samla ihop själva, främst genom donationer från utlandet. Det är en stor utmaning även i vanliga fall. Nu behöver vi dessutom anställa extra personal, och utgifterna för kommunikationer och resor är mycket högre än vanligt. Våra partners finns där för oss, men behovet av hjälp är enormt.

Anna Veeder

http://www.si-info.org/?s=snabbnytt

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av christina eilefors - 4 augusti 2015 23:29

En dag blir jagen del av dina gamla tideri ditt gamla livTill en orörd dammig yta blir jagen bok i ditt livsbibliotek Kanske en dag stryker dina fingrar skrämdamin rygg i nyfikenhet på känslanhur det var där och då Aldrig skall du då bli visshu...

Av christina eilefors - 4 augusti 2015 23:16

Hur skulle jag kunna skrivaom inte ljuset mötte mörkret?Hur skulle jag kunna det om inte ditt ljus bar mitt mörker?Om inte mitt onda mötte ditt goda? Hur skulle jag kunna höra poesins melodi om inte din djupa sånglikt kuggar mot ett kugghjulgick ...

Av christina eilefors - 24 januari 2014 19:22

Privatliv Ensam med dina tankar Inte alls Ditt inre ligger ständigt bart och blottat inför den Gud du tror vill dig illa, den Gud du anklagar och undviker.Just däri att dina tankar är nakna inför himmelen ligger din befrielse. Inte är Gud din springp...

Av christina eilefors - 21 januari 2014 22:03

Gud, jag känner fartvinden i ansiktet. Jag virvlar runt i fallet.Ta emot mig när jag börjar närma mig botten.Det är det sista jag förmår, att be dig att inte se bort vid nedslaget Jag är trött Gud Slitna tankar tusen år gammal fast ung.Låt mig gå sön...

Av christina eilefors - 16 januari 2014 14:52

Salt står gråten och väntar i strupen Orden stockar sig stannar i embryots stadie Tankar slår knut och låses fast. Minut för minut Gråten blir till saltstod i bröstet eller i huvudet. Fastnar i halsen likt ett strypgrepp Saltstod ...

Ovido - Quiz & Flashcards